Hollandse bakbarometer
Engelse stickbarometer
Franse staafbarometer

Een barometer, waar is dat voor en hoe werkt het?


HET WEER

Het weer speelt en speelde een belangrijke rol in het leven.
Gaan we wel of niet een dagje uit.....?
Het klaart op buiten, mooi weer om te gaan jagen.......
Ik verwacht binnenkort regen, tijd om te zaaien.......
Van oudsher is er de behoefte om een inschatting te kunnen maken van hoe het weer zich zal gaan gedragen.


LUCHTDRUK

Er was uitgevonden dat lucht een massa heeft en dat de neerwaarste druk ervan kan variëren.
Door verwarming stijgt lucht op. De lucht gaat zich dan verplaatsen, er ontstaat wind en de druk verandert ook weer.
Men heeft vastgesteld dat naarmate de luchtdruk stijgt het weer beter wordt en dat bij onweer de luchtdruk heel laag is.

"Als je nou een instrument hebt waarmee je de veranderende luchtdruk kunt waarnemen dan kun je beter voorzien wat het weer zal gaan doen....."

 

METEN

De wetenschapper Gasparo Berti (1600 - 1643) in Rome bouwde een meer dan 10 meter hoge water-barometer waarmee hij het verschil in luchtdruk kon aflezen én waarmee hij aantoonde dat een vacuüm mogelijk was.
Door de massa van de waterkolom in de buis (die van boven is afgesloten) via het van boven geopende en met water gevulde reservoir aan de onderkant te laten duwen tegen de luchtdruk van buiten, komt er boven in de buis een afleesbaar niveau. Daarboven is het vacuüm.
De afstand tussen het niveau boven in de buis en het oppervlak beneden in het reservoir is het aantal centimeters waterdruk.


Luchtdruk omhoog  > drukt het water in reservoir naar beneden > dat drukt de kolom in de buis omhoog > afleesbaar niveau boven in de buis wordt hoger. Omdat het soortelijk gewicht van water relatief laag is heb je hiervoor een lange buis nodig om voldoende massa te krijgen die nodig is om tegen de luchtdruk in te duwen en een vacuüm te trekken boven in de buis.
Evangelista Torricelli (1608 - 1647) was de eerste die kwik toepaste. Dit heeft een hoger soortelijk gewicht. Nu was er een veel kortere buis nodig om voldoende massa te krijgen en de eerste 'Torricelli-kwikbarometer' was een feit.


Dit was het begin van het tijdperk waarin veel verschillende kwikbarometers zijn gemaakt. Het vernuft van de ambachtslieden en de ontwikkeling in de vormgeving ligt aan de basis van de diversiteit aan prachtige barometers die door onze voorgangers zijn nagelaten.

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie