Zuid-Duitse wandklok

6 foto's: Zuid-Duitse wandklok

Omschrijving

Toen klokken nog in de smidse gemaakt werden

Vroege wandklok met kwartierslag uit Zuid-Duitsland
Een vrijwel geheel ijzeren klok met een beschilderde kast uit het tijdperk toen de slinger nog uitgevonden moest worden, ca. 1590
 

Kast
De geheel ijzeren kast is geheel beschilderd waarin zeegroene, roodbruine en goudgele kleuren de boventoon voeren. De bovenzijde wordt gesierd door opengewerkte belhekken, voorstellende twee staande leeuwen die een schild vasthouden, rond twee boven elkaar geplaatste bellen. De deuren aan de zijkant zijn beschilderd met een vaas met bloemen, een motief dat ook op de schilden tussen de leeuwen terugkomt. De bellen worden bekroond met een ornament. De onderzijde van de klok heeft een flauw gerende voet

Wijzerplaat
De ijzeren wijzerplaat is in zijn geheel beschilderd. De gebroken witte cijferring is voorzien van Romeinse cijfers met halfuuraanduiding in de vorm van een ruit. De kwartieren worden aangegeven met Romeinse cijfers en de vijf minuten met Arabische cijfers rond de minuutring. In de hoeken rond de cijferring zijn vier personages geschilderd, voorstellende de vier jaargetijden. Twee uitgezaagde stalen wijzers geven de tijd aan.

Uurwerk
Het tussen stijlen geplaatste ijzeren uurwerk heeft drie treinen, heeft een gangduur van een half etmaal en wordt door gewichten aangedreven. Het gaandwerk heeft een verticale spillengang met balans. Het slagwerk bestaat uit twee separate treinen, één voor de uren en één voor de kwartieren, beide geregeld door een sluitschijf. De kwartieren worden aangegeven respectievelijk door een, twee, drie en vier slagen op de kleine bel, op het hele uur gevolgd door de uurslag op de grotere bel.

Opmerking
De vier jaargetijden worden meestal uitgebeeld door drie vrouwen en een man (de man staat voor de winter) of door vier vrouwen. De zomer is herkenbaar aan een persoon met een sikkel of zeis en korenaren of een schoof, de herfst aan een persoon met een tros druiven met wingerdbladeren, de winter aan een warm gekleed persoon die zich warmt aan een vuurtje en de lente aan een persoon met een boeket of een mand met bloemen.

Kenmerken

Herkomst Duitsland
Periode 1600
Hoogte 45 cm
Breedte 19 cm
Diepte 19 cm
Referentie 02111
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie