Zuid Duitse tafelklok

7 foto's: Zuid Duitse tafelklok

Omschrijving

Zuid-Duits vakmanschap aan het eind van de 16de eeuw.
Rijk uitgevoerde verticale tafelklok, een z.g Türmchenuhr, ca. 1580.


Kast
De vuurverguld messing kast is aan alle zijden rijk gegraveerd. Op beide zijden is een figuur afgebeeld terwijl in de voor- en achterzijde een roofvogel met gespreide vleugels is gegraveerd. Op de hoeken van de kast zijn rijk gevormde en gegraveerde zuilen aangebracht. De zijkanten zijn afgesloten door panelen die inclusief zuilen kunnen worden verwijderd en toegang tot het uurwerk geven. Aan de voorzijde is een wijzerplaat te zien met Romeinse uurcijfers I-XII met tastknoppen en Arabische uurcijfers 13-24. De tijd wordt aangegeven door één geblauwd stalen wijzer met tulpmotief. In het midden bevindt zich een Romeinse wekkerschijf. Aan de achterzijde is een wijzerplaat die de stand van het slagwerk aangeeft met Arabische cijfers en tastknoppen, met, zoals gebruikelijk, een gaatje om het slagwerk zo nodig met een pennetje op slag te brengen. De wijzer is van hetzelfde type als de uurwijzer. De klok wordt opgewonden vanaf de voorzijde (gaandwerk), vanaf de achterzijde (slagwerk) en vanaf de zijkant voor de wekker. Op de klok is een bel geplaatst, bevestigd in een gegraveerd belkruis en bekroond door een gedraaide pinakel. Aan de voorzijde, voor de bel, bevindt zich een schuifje waarmee het wekkerwerk aan of uitgezet kan worden. Het geheel is op een licht gerende voet geplaatst.

Uurwerk
Het nagenoeg geheel ijzeren uurwerk, met een gangduur van een etmaal, heeft gaandwerk met spillengang en balans met varkenshaarreglage en uurslagwerk, dat slaat op de bel en is uitgevoerd met een sluitschijf.

Achtergrond
Weer een voorbeeld van een klok, deze keer van klein formaat, gemaakt tijdens de hoogtijdagen van de Duitse uurwerkmakerskunst.

Literatuur
Klaus Maurice, Die deutsche Räderuhr, München, 1976.

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1580
Hoogte 17 cm
Breedte 19 cm
Diepte 19 cm
Referentie 02214
Prijs

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over deze klok? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie