Zaanse stoelklok

7 foto's: Zaanse stoelklok

Omschrijving

Slechts één wijzer was voldoende om de tijd aan te geven, deze keer geholpen door een afzonderlijke kwartierwijzer

Notenhouten Zaanse klok uit waterrijk Holland van rond 1710
 

Kast
De  met notenhout gefineerde eikenhouten kast bestaat uit een fraai gevormde holle achterplank en een console, waarop de uurwerkbehuizing is geplaatst. Ter weerszijden van deze behuizing laten twee beglaasde houten deurtjes het uurwerk zien. Op de bovenzijde, die is afgezet met fraai gevormde belhekken, bevinden zich twee bellen, waarop een Atlasfiguur is geplaatst. De beide belhekken aan de zijkant van de klok hebben de vorm van twee leeuwen die een schild vasthouden, waaronder de spreuk: "NU ELCK SYN SIN" te lezen is. Het voorste belhek beeldt 'Geloof, Hoop en Liefde' uit. De wijzerplaat wordt aan weerszijden geflankeerd door getorste zuilen. In de achterplank bevindt zich onder de console een slingervenster waardoor de beweging van de slinger zichtbaar is. Onder dit venster is ter versiering een gegoten messing cherubijntje aangebracht.

Wijzerplaat
De met fluweel beklede houten grondplaat is voorzien van een messing cijferring met Romeinse cijfers, halfuuraanduiding en een kwartierring aan de binnenzijde. Rondom zijn messing ornamenten aangebracht, de bovenste twee in de vorm van gevleugelde engelenkopjes, de onderste in de vorm van guirlandes. De tijd wordt aangegeven door één gegoten messing uurwijzer. Onder de uurring is een kleine cijferring aangebracht, voorzien van Romeinse cijfers voor de kwartieren en een aanduiding van de halve kwartieren. De kwartierwijzer is eveneens van messing vervaardigd. In het midden van de uurwijzer is een Arabische ring aangebracht (1-12) voor de instelling van de wekker, die wordt aangeduid door messing wekkerwijzertje.

Uurwerk
Het messing uurwerk heeft een gangduur van een half etmaal. Het is tussen stijlen geplaatst en heeft verticale spillengang, drijver en slinger, die zich in de holle achterplank bevindt. Het slingergewicht heeft in de vorm van een ruiter te paard, hetgeen kenmerkend is voor Zaanse klokken. Het uurwerk is voorzien van door een sluitschijf geregeld kwartierslagwerk, dat de hele en halve uren voluit slaat op twee van toonhoogte verschillende bellen en de kwartieren eenmaal. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk, dat links boven in de kast is geplaatst. Het gaand- en slagwerk worden aangedreven door één peervormig gewicht via een doorlopend koord met contragewicht. Op de voorste stijl van het uurwerk is de klok gedateerd 1711.

 

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1700
Hoogte 81,5 cm
Breedte 34,5 cm
Diepte 32,3 cm
Referentie 02110
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie