Vroege Franse Comtoise

4 foto's: Vroege Franse Comtoise

Omschrijving

Vroege wandklok uit Oost-Frankrijk, de Comté

Een Comtoise-klok, een z.g. Morbier, met weekuurwerk, verrijkt met sluiters en messing ornamenten. Strakke, door gewichten aangedreven wandklok, gemaakt rond 1710.

​Kast
De rechthoekige kast is geheel uit ijzer vervaardigd en bestaat uit een ijzeren skelet, dat aan alle kanten afgedekt is met gezwart stalen platen. Aan de zijkanten zijn deuren aangebracht. Aan de voorzijde bevindt zich een gegraveerde messing cijferring. De opwindgaten kunnen worden afgedekt door sluiters. De bovenzijde wordt gesierd door een uitgezaagd belhek, waarachter de bel is geplaatst. Op de bovenplaat is aan de achterzijde een hoog slingerhuis geplaatst.

Wijzerplaat
De messing cijferring heeft Romeinse uurcijfers met halfuur- en kwartierverdeling. De tijd wordt aangegeven door een messing wijzer met bloemmotief, waarachter zich een wekkerschijf met Arabische cijfers bevindt. In de bovenhoeken zijn uitgezaagde messing ornamenten aangebracht.

Uurwerk
De uurwerk heeft een gangduur van een week en wordt aangedreven door twee gietijzeren gewichten. Het is opgebouwd tussen vier blank-stalen stijlen met messing lagers. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillengang en een lange, uit stukjes draad samengestelde slinger met een peervormig loden slingergewicht. De slinger is met behulp van een koordje opgehangen in het hoge slingerhuis. Het slagwerk, dat geregeld wordt door een verticaal geplaatste zaag, geeft de uren voluit en de halve uren met een slag op een bel aan. Bovendien is de klok uitgerust met een door gewichten aangedreven wekkerwerk. De wektijd kan worden ingesteld door het achter de uurwijzer geplaatst wekkerschijfje, waarbij de wektijd door de staart van de wijzer wordt aangegeven.

Middels het trekkoordje kan men de klok de laatste slag laten repeteren. Handig voor in het donker.

 

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1740
Hoogte 36 cm. inc
Breedte 21 cm.
Diepte 14,5 cm.
Referentie 02971
Prijs op aanvraag

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie