Kortstaart met scheepjesmechaniek

6 foto's: Kortstaart met scheepjesmechaniek

Omschrijving

Als de schepen maar blijven varen: een Friese kortstaartklok met scheepjesmechaniek

Een met meekrap gekleurde eikenhouten kortstaartklok, waarbij de scheepjes de beweging van de slinger volgen, gemaakt rond 1780
 

Kast
De kast is klassiek van vorm voor een kortstaart en goed van verhouding. De kap heeft een vrij kleine toog en strakke, afgekante lijsten, kenmerken die wijzen op een vroeg exemplaar; de kap wordt gesierd door twee met bladgoud beplakte bazuin-blazende engelen op sokkels, terwijl in het midden een atlasfiguur is geplaatst. In de schuif is een verguld loden gietstuk aangebracht met glas zodat de beweging van de slinger kan worden waargenomen.

Wijzerplaat
De geschilderde wijzerplaat heeft een bladgouden ondergrond waarop in de hoeken figuren zijn geschilderd, die de vier jaargetijden uitbeelden. In het midden is een meergezichtje met een kerk is afgebeeld. In de toog bevindt zich het scheepjesmechaniek, geflankeerd door drie deftige heren die van het leven genieten (pijp en glas wijn). De tijd wordt aangegeven door twee uitgezaagde en bewerkte messing wijzers op een cijferring met Romeinse cijfers, halfuur-, vijf-minuten- en minuutverdeling met minuutbogen.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een half etmaal en wordt aangedreven door een met lood gevuld messing gewicht en een ketting zonder einde. Het bestaat uit gaandwerk met ankergang en een door een sluitschijf geregeld halfuurslagwerk, dat de uren voluit en de halve uren met één slag op een bel aangeeft. Het uurwerk is tevens uitgerust met wekkerwerk. De wektijd wordt aangegeven met een wijzertje op de uurwijzer die met Arabische cijfers in uren is verdeeld.

 

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1780
Hoogte 130 cm
Breedte 38 cm
Diepte 23 cm
Referentie 02186
Prijs

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie