Hollandse staartklok

5 foto's: Hollandse staartklok

Omschrijving

Als het huis te klein is voor een Amsterdammer is er altijd nog een kleinere vorm: het Amsterdammertje
Notenhouten Amsterdamse staartklok, maar deze keer niet uit Amsterdam: Jan van Brussel, Alkmaar, gemaakt rond 1730

Kast
De strakke kast van deze klok heeft een getoogde kap, die aan de wordt zijkanten voorzien is van panelen met zaagwerk en aan de bovenzijde gesierd door drie met bladgoud beplakte beelden, een Atlasfiguur en twee bazuin-blazende engelen op sokkels. In de schuif van de kast is een ovaal, hout-omrand slingervenster aangebracht, waardoor de beweging van de slinger zichtbaar is.

Wijzerplaat
De met zwart fluweel overtrokken wijzerplaat heeft een verzilverde messing cijferring. In de toog is een bol verzilverd ornament waarin een adelaar met gespreide vleugels is gegraveerd. Rond dit ornament is een verzilverd cirkelvormige band aangebracht waarin de maker de klok heeft gesigneerd:

Jan Van Brussel Fecit Alkmaar

In de hoeken zijn gegoten, nagevijlde en vergulde hoekstukken in de vorm van de vier jaargetijden gemonteerd. Achter de zeer rijk uitgezaagde en gegraveerde messing wijzers bevindt zich een verzilverd wekkerschijfje.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een dag en wordt aangedreven door in messing gevatte loden gewichten. Het bestaat uit gaandwerk, uitgevoerd met ankergang en een door een sluitschijf geregeld uurslagwerk. Bovendien is het uurwerk uitgerust met een door gewichten aangedreven wekkerwerk. De wektijd wordt ingesteld met het verzilverde wekkerschijfje achter de wijzers, waarbij de wektijd wordt aangegeven door de staart van de uurwijzer met Arabische uurcijfers.

Literatuur
Enrico Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, Amsterdam, 1970, blz. 58

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1740
Hoogte 112,5 cm
Breedte 35,5 cm
Diepte 18,5 cm
Referentie 02113
Prijs

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie