Haarlems staand horloge

7 foto's: Haarlems staand horloge

Omschrijving


AMSTERDAMS STAAND HORLOGE
Een strakke staande klok van Cornelis Voorhelm, Haarlem, gemaakt omstreeks
1710

Kast
De met notenhout gefineerde eikenhouten kast is klassiek van vorm voor de periode, met een vierkante kap en deur en een rechthoekige voet. De fries en zijpanelen zijn voorzien van zaagwerk met daarachter doek, hetgeen functioneert als klankvenster voor het belgeluid. De deur van de kap wordt geflankeerd door twee getorste pilaren met houten kapitelen en basementen. In de deur is een ovaal slingervenster met houten lijst aangebracht. Het geheel rust aan de voorzijde op bolpoten.

Wijzerplaat
De vierkante wijzerplaat is voorzien van messing hoekstukken in de vorm van de vier jaargetijden. De maker heeft de klok gesigneerd op de verzilverd messing cijferring C Voorhelm Haarlem. Het middenveld van de wijzerplaat is gematteerd en verguld, waarbij ringen om de opwindgaten zijn aangebracht. Onder het midden bevindt zich een datumvenster met de dagaanduiding en de god van de dag, terwijl boven het midden een secondering is aangebracht. De tijd wordt door middel van twee uitgezaagde geblauwd stalen wijzers aangegeven op een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers. Achter de wijzers bevindt zich een verzilverde wekkerschijf

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week, wordt aangedreven door twee in messing gevatte loden gewichten en bestaat uit gaandwerk met ankergang, uitgevoerd met een secondeslinger en dubbel zaagslagwerk (Dutch striking). Het geeft de halve en hele uren voluit op respectievelijk een bel met hoge toon en één met lage toon aan.


Literatuur: E. Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, Amsterdam, 1970, blz. 134.

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1710
Hoogte 221.8 cm
Breedte 44,5 cm
Diepte 26,5 cm
Referentie 02100
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie