Franse vaaspendule

6 foto's: Franse vaaspendule

Omschrijving

TAVERNIER, PARIS

Een prachtig uitgevoerde vaaspendule met een wit marmeren voet.

Kast
De gegoten messing kast heeft de vorm van een vaas en is vuurverguld. De vaas is aan beide zijden voorzien van een oor dat aan de onderzijde de vorm van een olijftak heeft. De voet van de klok is, behalve met rozetten, eveneens versierd met olijftakken, en is aan de achterzijde gesigneerd door de gieter: OSMOND. Het geheel wordt bekroond door een pinakel in de vorm van een pijnappel. De marmeren voet heeft uitgespaarde vakken waarin opengewerkte, rijk uitgevoerde, verguld messing ornamenten zijn aangebracht. De klok rust op vier verguld messing bolpootjes.

Uurwerk
De klok heeft een typisch Frans achtdagen platine-uurwerk met ankergang en korte slinger met draadophanging en halfuurslagwerk op een bel, gereguleerd door een sluitschijf op de achterplatine. Het gaandwerk kan vanaf de voorkant worden uitgeregeld met een horlogesleuteltje.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Arabische uurcijfers, zwarte Arabische cijfers voor de kwartieraanduiding en ruitvormige motieven voor de vijfminuten-aanduiding, met punten voor de minuten. Aan de buitenzijde is nog een Arabische cijferring – voornamelijk rood – die dient voor de  datumaanduiding. Dit geschiedt door middel van een geblauwd stalen wijzer. De wijzerplaat is in het midden door de maker van de klok gesigneerd: Tavernier A Paris. De wijzerplaat zelf is door de emailleur gesigneerd onder de 6: Debuisson. De tijd wordt aangegeven door twee ajourgezaagde en gegraveerde vuurvergulde messing wijzers. De wijzerplaat wordt beschermd door een glasdeur met een geguillocheerde rand.

Achtergrond
De maker, Etienne Tavernier (1756-1839), was werkzaam in Parijs van 1772 tot rond 1830, o.a. aan de Rue des Fossés St. Germain des Prés, en werkte vanaf 1830 samen met Gros, die hem na zijn dood opvolgde. Hij werd niet alleen bekend door het maken van klokken maar ook van o.a. horloges. Zo maakte hij voor A.L. Breguet, de grootste klokken- en horlogemaker die Frankrijk ooit gekend heeft, allerlei voorwerpen, zoals doosjes, sleutels, horlogekasten, snuifdozen en medaillons. Tevens  guillocheerde hij wijzerplaten, doosjes en bonbonschalen. Hij werkte ook voor Robert Robin, nog een beroemde Franse klokkenmaker.

De bronsgieter
Robert Osmond, was werkzaam in Parijs in de tweede helft van de 18de eeuw. In 1773 was hij aan de Rue Maclou gevestigd. Hij werkte ook voor andere klokkenmakers zoals Lepaute de Bellefontaine, Robin, Charles Le Roy, en later voor de familie Lepaute.

De emailleur
Dubuisson, was gespecialiseerd in het emailleren van wijzerplaten en horlogekasten. Hij was in 1795 gevestigd aan de rue de la Huchette, later aan de rue de la Calandre, van 1812-1820. Gewoonlijk signeerde hij op de achterkant van zijn wijzerplaten: Dubuisson.

Literatuur
Ottomeyer/Pröschel, Vergoldete Bronzen II, München, 1986, blz. 539 t/m 547; Tardy, Dictionnaire des horlogers français, Parijs, 1971, blz. 193, 496 en 607.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1785
Hoogte 48 cm
Breedte 28 cm
Diepte 21 cm
Referentie 02206
Prijs

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over deze klok? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie