Franse reisklok

7 foto's: Franse reisklok

Omschrijving

Reizen in de 19de eeuw. 
DRUGEON, PARIS
Franse reisklok (carriage clock) met gecompliceerd slagwerk, ca. 1880.

Kast
De verguld messing kast is van het type cannelee. Het is aan alle zijden voorzien van facet-geslepen ruitjes waardoor het binnenwerk praktisch geheel zichtbaar is. Het verzilverede echappement met de onrust is van boven af eveneens door een venster zichtbaar. Aan de bovenzijde bevindt zich een handgreep. De klok kan om te worden vervoerd in een bijbehorend leren foedraal worden geplaatst, waarin zich de opwindsleutel bevindt. Aan de voorzijde van dit foedraal kan een schuifje worden weggenomen, dat aan de achterzijde kan worden opgeborgen, waardoor de wijzerplaat door een venster zichtbaar is en de tijd ook kan worden afgelezen zonder dat de klok uit het foedraal gehaald behoeft te worden.

Wijzerplaat
De wit emaillen wijzerplaat is door de maker als volgt gesigneerd

DRUGEON S EUR DE LEROY
36, RUE N VE DES PETITS CHAMPS PARIS

De tijd wordt door twee geblauwd stalen wijzers op een Romeinse cijferring. Bovendien heeft de wijzerplaat een secondering (10-60) bij de XII, hetgeen niet vaak voorkomt.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week en is opgebouwd tussen twee platines. Het wordt aangedreven door twee veren in een veertrommel en bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met Engelse ankergang, balans en spiraalveer. Het kan worden geregeld met een hefboompje (kompassleutel) dat zichtbaar is door het bovenvenster en toegankelijk via het deurtje aan de achterzijde. Het slagwerk kan worden ingesteld met behulp van een hefboom in de voet van de klok op P te Sonnerie,
Silence of G de Sonnerie en is uitgevoerd met twee gongs. Bovendien is er aan de voorzijde een knopje aangebracht waarmee het laatst geslagen uur kan worden herhaald, z.g. repetitie. De achterplatine is voorzien van een Franse inscriptie ter aanduiding van de functie van het vierkant om de klok gelijk te zetten AIGUILLES. Bovendien heeft de maker de achterplatine gestempeld met zijn merkteken M D ter weerszijden van een bel.

Achtergrond
Reisklokken ontwikkelden zich in het tweede kwart van de 19de eeuw uit de officierspendule en werden in de loop van de eeuw in steeds grotere getale gemaakt in allerlei kwaliteiten. Dat we hier te maken hebben met de hoogste kwaliteit moge blijken uit de toepassing van het type kast, het echappement en het gecompliceerde slagwerk. Bij grande sonnerie wordt op ieder kwartier het voorgaande uur eerst geslagen gevolgd door een ting tang voor de kwartieren, terwijl bij petite sonnerie de kwartieren worden aangeduid met een ting tang en het hele uur voluit. De repetitie is in alle gevallen grande sonnerie.

Opmerking
De signering bevat de afkorting S EUR voor Successeur, het Franse woord voor opvolger. De Leroy die genoemd wordt is Théodore, die actief was rond 1870.

Literatuur
Ch. Allix & P Bonnert, Carriage Clocks, Woodbridge, 1981, blz. 165; Tardy, Dictionnaire des horlogers français, Paris, 1972, blz. 190 en 406.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1888
Hoogte 19 cm
Breedte 10 cm
Diepte 9 cm
Referentie 02210
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie