Franse pendule "Liseuse"

6 foto's: Franse pendule "Liseuse"

Omschrijving

Lezen bij een olielampje.
PARIS
Franse pendule, ca. 1790.

Kast
De verguld messing kast van dit uurwerk beeldt een vrouw uit die aan een tafel zit te lezen. De vrouw draagt een Romeinse tuniek en zit in een rijk versierde kuipstoel. Onder de stoel ligt een stapeltje boeken. De gedrapeerde tafel dient als behuizing voor het uurwerk, waarvan de voorste twee tafelpoten voorzien zijn van klauwen. Op de tafel staat een olielamp op een met rozetten versierde voet. Het geheel rust op een groen-marmeren basement, dat rust op vier geprofileerde, verguld messing pootjes.

Uurwerk
Het klassiek Franse achtdagen uurwerk bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk heeft ankergang met korte slinger. Het door een sluitschijf geregelde slagwerk geeft de uren voluit en de halve uren met een slag op een bel aan.

Wijzerplaat
De ronde wit-emaillen wijzerplaat is gevat in een geguillocheerde rand en heeft Romeinse uurcijfers, waarop de tijd wordt aangegeven door twee verguld messing wijzers. Op de wijzerplaat zijn slechts de woorden à Paris aan gebracht.

Achtergrond
De vrouwenfiguur is jong, de beste fase in het leven om te leren. De olielamp symboliseert aandacht en verstand. De boeken zijn een bron van wetenschap.

Literatuur
Elke Niehüser, French Bronze Clocks, Atglen, 1999, pp.86 en 218.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1790
Hoogte 33 cm
Breedte 30 cm
Diepte 14 cm
Referentie 02204
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie