Franse officierspendule

Omschrijving

Franse Directoire officierspendule, ca. 1795.

Kast
De kast is aan de voorzijde voorzien van een ronde glasdeur met een bol glas in een dubbele,  geciseleerde lunet ter bescherming van een wit emaillen wijzerplaat en twee opengewerkte geblauwd-stalen wijzers in het voor het Directoire karakteristieke vorm. Aan de zijkanten bevinden zich ornamenten in de vorm van palmetten en aan de bovenzijde een handgreep in de vorm van een slang die zichzelf opeet, een symbool voor de eeuwigheid. De klok rust op vier klauwpootjes.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een dag en bestaat uit gaand-, slag- en wekkerwerk. Het wordt aangedreven door twee veren in een veertrommel en is uitgevoerd met spillengang, balans en spiraalveer met reglage. Het slagwerk kan aan de onderzijde van de klok worden ingesteld op Grande sonnerie, Petite sonnerie, of Silence en is uitgevoerd met twee in toonhoogte verschillende gongen. Bovendien kan het laatst geslagen uur telkens worden herhaald door aan een koordje te trekken (repetitieslagwerk). Het wekkerwerk, dat uitgevoerd is met een bel, wordt geactiveerd door aan een ander koordje te trekken waardoor een veer wordt gespannen. De wektijd wordt ingesteld met een centrale, geblauwd stalen wijzer op de cijferring.

Wijzerplaat
De wit emaillen wijzerplaat heeft een Arabische cijferring, hetgeen in de Directoire periode (1795-99) gebruikelijk was. De tijd wordt aangegeven door twee opengewerkte geblauwd-stalen wijzers.

De maker
Er zijn een aantal makers met de achternaam Robert, maar het gaat hier waarschijnlijk om de Zwitserse klokkenmaker die gedurende een bepaalde periode samenwerkte met zijn landgenoot Louis Courvoisier: Louis-Benjamin Robert (1732-1781). Het bedrijf werd na zijn dood voortgezet en in deze periode is deze klok vermoedelijk gemaakt.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1795
Hoogte 22 cm
Breedte 13 cm
Diepte 12 cm
Referentie 02188
Prijs VERKOCHT