Franse oeil de boeuf

5 foto's: Franse oeil de boeuf

Omschrijving


FRANS OEIL-DE- BOEUF

Beschilderde wandklok gesigneerd PONS A PARIS, ca. 1830


Kast
De kast van deze klok is gemaakt van rood beschilderde metalen delen(tôle peinte), dat is beplakt met bladgoud in de vorm van bladmotieven. De kast wordt opgehangen aan een vergulde messing ring die door een bolvormige vergulde knop loopt en de klok een voornaam aanzien geeft. Aan de voorzijde is een gegoten, nageciseleerde en vergulde lunet aangebracht, waarin zich een bol glas bevindt dat de vergulde
wijzerplaat beschermt.

Wijzerplaat
De verguld messing wijzerplaat heeft een geguillocheerd centrum. Er is een vlak segment waarop de maker de klok heeft gesigneerd: PONS A PARIS. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen Breguet-wijzers op een zwarte Romeinse cijferring.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week en bestaat uit gaand- en slagwerk. Het is opgebouwd tussen twee ronde platines en wordt door twee veren in veertrommels aangedreven. Het gaandwerk is uitgevoerd met ankergang, waarbij de slinger opgehangen is aan een zijden draadje. In de wijzerplaat is achter een gaatje bij de XII een verdraaibaar asje met vierkant aangebracht, waarmee de lengte van het draadje met een horlogesleuteltje kan worden gewijzigd; op deze wijze wordt het uurwerk gereguleerd. Het slagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en geeft de uren vol en de halve uren met één slag op een bel aan.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1830
Hoogte 49 cm
Breedte 38 cm
Diepte 14 cm
Referentie 01334
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie