Franse 'midi' reisklok

5 foto's: Franse 'midi' reisklok

Omschrijving

Verkocht: FRANSE REISKLOK
op de wijzerplaat gesigneerd LE ROY& FILS A PARIS,
ca. 1880

Kast
De verguld messing kast is van het type gorge. Het is aan alle zijden voorzien van facet- geslepen ruitjes waardoor het binnenwerk praktisch geheel zichtbaar is. Het verzilverde echappement met balans en spiraalveer is van boven af eveneens zichtbaar door een venster. Aan de bovenzijde bevindt zich een handgreep, terwijl er aan de achterzijde een deurtje is, dat toegang geeft tot de opwindassen, met de aanduiding van hun functie in het Frans.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week en is opgebouwd tussen twee platines. Het wordt aangedreven door twee veren in een veertrommel en bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met Engelse ankergang, balans en spiraalveer. Het kan worden geregeld met een hefboompje dat zichtbaar is door het bovenvenster en toegankelijk via het deurtje aan de achterzijde. Het slagwerk geeft de uren voluit en de halve uren met één slag op een gong aan. Bovendien is er aan de voorzijde een knopje aangebracht waarmee het laatst geslagen uur kan worden herhaald, z.g. repetitie.

Wijzerplaat
De ronde wit emaillen wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse cijfers, Arabische vijfminuten- en minuutindeling. De tijd wordt aangegeven door twee fijn uitgezaagde Breguetwijzers. De wijzerplaat is op de volgende wijze gesigneerd:

LE ROY& FILS
A PARIS

Onder de cijferring bevindt zich een klein ringetje met Arabische cijfers dat dient om de wektijd in te stellen.


De maker
De Le Roy klokkenmakersdynastie gaat terug tot de laat 18de eeuw toen Basile-Charles het bedrijf stichtte. Er werden klokken geproduceerd tot diep in de 20ste eeuw en het bedrijf had ook een vestiging in Londen.

Literatuur
Ch. Allix & P. Bonnert, Carriage Clocks, Woodbridge, 1981, blz. 444

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1850
Hoogte 10 cm
Breedte 7 cm
Diepte 6,3 cm
Referentie 02018
Prijs op aanvraag

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie