Franse Mayet comtoise

6 foto's: Franse Mayet comtoise

Omschrijving

VERKOCHT 2020

 

Vroege klok uit Oost-Frankrijk, de Comté
Een Comtoise-klok, een z.g. Morbier, toegeschreven aan de familie Mayet
Strakke, door gewichten aangedreven wandklok, gemaakt rond 1720.


Kast
De rechthoekige kast is geheel uit ijzer vervaardigd en bestaat uit een ijzeren skelet, dat aan alle kanten afgedekt is met gezwart stalen platen. Aan de zijkanten zijn deuren aangebracht. Aan de voorzijde bevindt zich een gegraveerde messing cijferring. De opwindgaten kunnen worden afgedekt door sluiters die zich aan de binnenzijde bevinden. De bovenzijde wordt gesierd door een uitgezaagd belhek, waarachter de bel is geplaatst. Op de bovenplaat is een zeer hoog slingerhuis geplaatst.

Wijzerplaat
De messing cijferring heeft Romeinse uurcijfers met halfuur- en kwartierverdeling. De tijd wordt aangegeven door een fraai uitgevoerde messing wijzer, waarachter zich een relatief grote wekkerschijf met Arabische cijfers bevindt. De sluiters worden bediend met knopje aan de onderzijde.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week en wordt aangedreven door twee gietijzeren gewichten. Het is opgebouwd tussen vier blank-stalen stijlen met messing lagers. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillengang en een lange, uit stukjes draad samengestelde slinger met een peervormig loden slingergewicht. De slinger is met behulp van een koordje opgehangen in een hoog slingerhuis. Het slagwerk, dat geregeld wordt door een verticaal geplaatste zaag, geeft de uren voluit en de halve uren met een slag op een bel aan. Bovendien is de klok uitgerust met een door gewichten aangedreven wekkerwerk. De wektijd kan worden ingesteld door het achter de wijzer geplaatst wekkerschijfje, waarbij de wektijd met Arabische cijfers door de staart van de uurwijzer wordt aangegeven.

Opmerking
Gezien de bouw en de uitvoering van de klok kan deze worden toegeschreven aan de familie Mayet, een klokkenmakersfamilie gevestigd in de plaats Morbier in de Franche Comté.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1720
Hoogte 34 cm
Breedte 18 cm
Diepte 13 cm
Referentie 01716
Prijs op aanvraag

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie