Franse Louis XVI pendule

6 foto's: Franse Louis XVI pendule

Omschrijving

CRONIER, PARIS
Franse Louis XVI marmeren kolompendule, ca. 1785.

Kast.
De witmarmeren kast bestaat uit een voet en een bovenstuk verbonden door twee rijk versierde kolommen met basement en kapiteel. In de voet is aan drie kanten een rechthoekige uitsparing aangebracht, waarin zich een ajourgegoten, vuurverguld messing ornament bevindt. Op de hoeken maken rozetten de ornamenten op de voet, die op vier verguld messing pootje staat, compleet. Om de kolommen slingeren vuurvergulde messing ranken met bladeren terwijl er ook nog een ornament tussen de kolommen op de voet is geplaatst. Het gewelfde bovenstuk wordt bekroond door een rijk versierde bokaal geflankeerd door twee verguld messing boeketten. Het ronde uurwerk is aan de bovenzijde tussen de kolommen aangebracht. Het uurwerk is omgeven door verguld messing ranken en aan de bovenzijde een lint met strik.

Uurwerk
De klok heeft een typisch Frans, door veren aangedreven achtdagen uurwerk met ankergang en fraaie slinger, die zich tussen de twee zuilen beweegt. De slingerlens heeft de vorm van het hoofd van Apollo, omringd door stralenkrans. Het halfuurslagwerk, gereguleerd door een sluitschijf op de achterplatine, geeft de uren voluit en het halfuur met één slag op een bel aan. Het gaandwerk kan vanaf de voorkant worden uitgeregeld met een horlogesleuteltje.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Romeinse uurcijfers en zwarte Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding met een minuutring. De wijzerplaat is in het midden door de maker van de klok in rood gesigneerd: Cronier A PARIS. De tijd wordt aangegeven door twee ajourgezaagde en gegraveerde vuurverguld messing wijzers. De wijzerplaat wordt beschermd door een bol glas, gevat in een vuurvergulde gegoten lunet met dubbele parelrand. Het contra-emaille is gesigneerd Bezelle.

Achtergrond
De maker, Antoine Crosnier (1732- na 1806), was werkzaam in Parijs vanaf 1753, o.a. aan de rue Saint-Honoré. Er zijn klokken van zijn hand in vele musea en voorname huizen, o.a. Waddesdon Manor Aylesbury, Fine Arts Museum Boston en Palazzo Reale in Turijn. De emailleur, Bezelle, was gevestigd aan de rue de l’ Arbre. Hij trad in 1768 in het huwelijk, 31 jaar oud.

Literatuur
J.-D. Augarde, Les Ouvriers du Temps, Antiquorum, 1996, p.300; Tardy, Dictionnaire des horlogers français, Paris, 1971, blz. 56 en 148.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1785
Hoogte 44 cm
Breedte 23 cm
Diepte 8 cm
Referentie 02208
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie