Franse kolompendule / regulateur

6 foto's: Franse kolompendule / regulateur

Omschrijving

Franse precisie in de huiskamer.
CHAMPION, PARIS
Franse kolompendule, ca. 1825


Kast.
Het bijzondere van deze klok is de keuze van de houtsoort: iepenwortelhout, waarmee de eikenhouten kast is gefineerd. Het geeft de klok een hele aparte uitstraling. De vorm van de kast is klassiek voor de laat-Empire periode. Strak en classicistisch, vooral de vier kolommen met verguld messing basementen en kapitelen, waartussen het uurwerk is gemonteerd. De slinger is imposant met een voor het Empire typische stalen lip op de verguld messing slingerlens.

Uurwerk
Het door veren aangedreven uurwerk heeft een gangduur van acht dagen en bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk heeft pennengang en compensatieslinger met mesophanging. De slinger is temperatuur gecompenseerd doordat het rooster uit verschillende materialen bestaat met verschillende uitzettingscoëfficiënten. Door de constructie werkt de uitzetting in tegenovergestelde richtingen waardoor het zwaartepunt op dezelfde plaats blijft. Er bevindt zich een wieltje boven de lens om het uurwerk uit te regelen. Het door een sluitschijf geregelde slagwerk geeft de uren voluit en de halve uren met een slag op een bel aan. De pennengang samen met de compensatieslinger maken het uurwerk tot een precisie-instrument.

Wijzerplaat
De ronde verguld messingwijzerplaat heeft een geguillocheerd midden en een geguillocheerde rand. Daartussen bevindt zich een wit emaillen Empire cijferring met Romeinse uurcijfers, waarop twee geblauwd stalen Breguet-wijzers de tijd aangegeven. Bijzonder is de secondering die boven het midden van de wijzerplaat is aangebracht.

Achtergrond
Over de maker, Champion, is niet zoveel bekend. Wel op welke adressen hij werkte maar zijn voornaam kennen we bijvoorbeeld niet. Gezien de kwaliteit van de klok moet hij een kundig vakman geweest zijn.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des horlogers français, Paris, 1971, blz. 120.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1825
Hoogte 52 cm
Breedte 30 cm
Diepte 8,5 cm
Referentie 02207
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie