Franse Kolompendule

4 foto's: Franse Kolompendule

Omschrijving

Strak classicistisch na Napoleons campagne in Egypte:

Franse EMPIRE KOLOMPENDULE
met een met mahoniehout gefineerde kast
ca. 1810
 

Kast
De eikenhouten kast van deze Franse Empire kolompendule is met Cuba-mahoniehout gefineerd. De kast bestaat uit een onder- en bovenblok met geprofileerde lijsten, verbonden door vier kolommen. De kolommen worden gesierd door geguillocheerde vergulde messing basementen en kapitelen. Aan de bovenzijde, tussen de voorste twee kolommen is het uurwerk aangebracht. De klok rust op gedraaide mahoniehouten voetjes.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week en bestaat uit gaand- en slagwerk. Het is opgebouwd tussen twee ronde platines en wordt door twee veren in veertrommels aangedreven. Het gaandwerk is uitgevoerd met ankergang en compensatieslinger, die het uurwerk minder gevoelig maakt voor temperatuurschommelingen. De slinger heeft met een typische Empire-lip van gepolijst staal ter bevestiging van de slingerlens. Het slagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en geeft de uren vol en de halve uren met één slag op een bel aan.

Wijzerplaat
De wijzerplaat heeft een smalle Empire ring gevat in een geguillocheerde vergulde messing lunet en een geguillocheerd vergulde messing centrum. De cijferring heeft Romeinse cijfers met vijfminuten- en minuutverdeling. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen Breguetwijzers.

 

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1825
Hoogte 36 cm
Breedte 21 cm
Diepte 13 cm
Referentie 02209
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie