Franse kolompendule

6 foto's: Franse kolompendule

Omschrijving

De klok als gebouw
Franse marmeren Directoire kolompendule, ca. 1795.


Kast.
De witmarmeren kast bestaat uit een voet en een bovenstuk verbonden door vier kolommen met  Korintische verguld messing basementen en kapitelen. De voet is aan de bovenzijde versierd met een verguld messing rand in reliëf met blad- en bloemmotieven. Het getoogde bovenstuk is verrijkt door een parelrand en nog een, wat prominentere sierrand. Het ronde uurwerk bevindt zich vlak onder de toog en is aan de onderzijde versierd met een opengewerkte hangende verguld messing draperie. Het geheel rust op vier verguld messing pootjes.

Uurwerk
De klok heeft een typisch Frans, door veren aangedreven achtdagen uurwerk met ankergang en slinger met draadophanging, die zich tussen de twee zuilen beweegt. De slingerlens heeft de vorm van het hoofd van Apollo, omringd door stralenkrans. Het halfuurslagwerk, gereguleerd door een sluitschijf op de achterplatine, geeft de uren voluit en het halfuur met één slag op een bel aan. Het gaandwerk kan vanaf de voorkant worden uitgeregeld met een horlogesleuteltje.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft een zwarte Romeinse cijferring met minuutring. De tijd wordt aangegeven door twee vuurverguld messing wijzers.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1795
Hoogte 42 cm
Breedte 25,5 cm
Diepte 12,5 cm
Referentie 02205
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie