Franse comtoise

7 foto's: Franse comtoise

Omschrijving

Vroege wandklok uit Oost-Frankrijk, de Comté

Een Comtoise-klok, een z.g. Morbier, met weekuurwerk, verrijkt met sluiters en messing ornamenten. Strakke, door gewichten aangedreven wandklok, gemaakt rond 1710.

​Kast
De rechthoekige kast is geheel uit ijzer vervaardigd en bestaat uit een ijzeren skelet, dat aan alle kanten afgedekt is met gezwart stalen platen. Aan de zijkanten zijn deuren aangebracht. Aan de voorzijde bevindt zich een gegraveerde messing cijferring. De opwindgaten kunnen worden afgedekt door sluiters. De bovenzijde wordt gesierd door een uitgezaagd belhek, waarachter de bel is geplaatst. Op de bovenplaat is een hoog slingerhuis geplaatst.

Wijzerplaat
De
messing cijferring heeft Romeinse uurcijfers met halfuur- en kwartierverdeling. De tijd wordt aangegeven door een messing wijzer met leliemotief, waarachter zich een wekkerschijf met Arabische cijfers bevindt. In de hoeken zijn uitgezaagde messing ornamenten aangebracht.

Uurwerk
De
uurwerk heeft een gangduur van een week en wordt aangedreven door twee gietijzeren gewichten. Het is opgebouwd tussen vier blank-stalen stijlen met messing lagers. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillengang en een lange, uit stukjes draad samengestelde slinger met een peervormig loden slingergewicht. De slinger is met behulp van een koordje opgehangen in het hoge slingerhuis. Het slagwerk, dat geregeld wordt door een verticaal geplaatste zaag, geeft de uren voluit en de halve uren met een slag op een bel aan. Bovendien is de klok uitgerust met een door gewichten aangedreven wekkerwerk. De wektijd kan worden ingesteld door het achter de uurwijzer geplaatst wekkerschijfje, waarbij de wektijd door de staart van de wijzer wordt aangegeven.

 

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1710
Hoogte 36 cm
Breedte 19 cm
Diepte 15 cm
Referentie 02246
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie