Franse Cartel d'alcove

5 foto's: Franse Cartel d'alcove

Omschrijving

Symmetrie volgens de Lodewijk-XVI stijl

Een Franse cartel d’alcove, die alleen slaat op aanvraag zodat je de tijd in het donker bij benadering kunt bepalen: fraaie geheel vergulde Lodewijk-XVI wandklok met trekrepetitie, ca. 1790.

 

Kast

De vuurvergulde gegoten bronzen kast heeft de typische symmetrische vorm van de Lodewijk XVI periode en is versierd met linten, afhangende guirlandes en een vrouwenkopje boven de wijzerplaat. Onder de wijzerplaat bevindt zich een beglaasd slingervenster. De kast wordt bekroond door een vuurpot, terwijl aan weerszijden van het uurwerk klankvensters met rood zijde aan de binnenzijde zijn aangebracht.

Wijzerplaat

De wit emaillen wijzerplaat wordt beschermd door een bol glas in een lunet bestaande uit een parelrand. Onder het opwindgat is de aanduiding A PARIS in blauw aangebracht. De cijferring bestaat uit Arabische cijfers met een kwartierindeling eveneens door Arabische cijfers. Om de vijf minuten zien we een blauwe ruit, terwijl de minuten worden aangeduid door een zwarte stip. De fijn uitgezaagde vergulde wijzers zijn ook typisch voor de periode.

Uurwerk

Het uurwerk heeft een gangduur van een week en is opgebouwd tussen twee ronde platines. Het gaandwerk heeft ankergang en korte slinger met draadophanging dat met een horlogesleuteltje kan worden uitgeregeld via een vierkantje boven de XII. Bovendien heeft de klok kwartierrepetitie dat wordt geactiveerd door aan een koordje te trekken en dat eerst de uren en vervolgens de kwartieren met een dubbelslag op één bel aangeeft.

 

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1790
Hoogte 54 cm
Breedte 27 cm
Diepte 12 cm
Referentie 02203
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie