Franse Capucine

5 foto's: Franse Capucine

Omschrijving


Verkocht 2020

Franse reisklok, een z.g. capucine, ca. 1810

Kast
De verguld messing kast is rechthoekig van vorm en versierd met gegoten ornamenten op zowel de zijkanten als de voorkant. De klok heeft een deurtje aan de achterzijde dat toegang geeft tot het uurwerk. Op de klok is een bel met een geguillocheerde handgreep aangebracht terwijl de vier hoeken zijn versierd met pinakels in de vorm van een pijnappel. De klok rust op vier geguillocheerde pootjes. Aan de voorzijde bevindt zich een wit emaillen wijzerplaat, gevat in een geguillocheerde ring, met daaronder twee opwindgaten.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week en bestaat uit gaand-, slag en wekkerwerk. Het wordt aangedreven door veren in veertrommels, waarbij het gaandwerk uitgevoerd is met cilindergang en balans met spiraalveer en reglage. Het slagwerk wordt geregeld door een zaagsysteem met slakkenschijf en geeft de uren voluit en het halve uur met een slag op de bel aan. Twee minuten na het hele uur herhaalt het slagwerk het laatst geslagen uur. Het wekkerwerk wordt geactiveerd door aan een koordje te trekken waardoor een veer wordt gespannen. De wektijd wordt ingesteld met een centrale verguld messing wijzer op de uurring.

Wijzerplaat
De wit emaillen wijzerplaat heeft Romeinse uurcijfers met vijfminuten- en minuutverdeling. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen Breguet-wijzers.

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1795
Hoogte 29 cm
Breedte 14,5 cm
Diepte 10 cm
Referentie 02187
Prijs op aanvraag

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie