Franse Capucine

7 foto's: Franse Capucine

Omschrijving

VERKOCHT

Wat Napoleon aan zijn officieren meegaf.
Franse reisklok, een z.g. capucine, ca. 1805.


Kast
De strakke messing kast is rechthoekig van vorm met zowel aan de achterzijde als aan de zijkanten deurtjes. De deur aan de achterzijde geeft toegang tot de slinger en is voorzien van een voor capucines typerende slotje. Op de klok is een bel met handgreep aangebracht terwijl op de vier hoeken gedraaide pinakels in de vorm van een vaas zijn geplaatst. De klok rust op vier gedraaide pootjes. Aan de voorzijde bevindt zich een wit emaillen wijzerplaat, gevat in een geguillocheerde ring, met daaronder twee
opwindgaten.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week en bestaat uit gaand-, slag en wekkerwerk. Het wordt aangedreven door veren in veertrommels, waarbij het gaandwerk uitgevoerd is met ankergang en een korte slinger met draadophanging. Het slagwerk wordt geregeld door een zaagsysteem met slakkenschijf en geeft de uren voluit en het halve uur met een slag op de bel aan. Twee minuten na het hele uur herhaalt het slagwerk het laatst geslagen uur. Dit kan te allen tijden geschieden door een knopje aan de rechterzijde te bedienen (repetitieslagwerk). Het wekkerwerk wordt geactiveerd door aan een koordje te trekken waardoor een veer wordt gespannen. De wektijd wordt ingesteld met een centrale geblauwd stalen wijzer op de uurring.

Wijzerplaat
De wit emaillen wijzerplaat domineert de voorzijde, hetgeen de functie van de klok benadrukt. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen Breguet-wijzers op een zwarte Romeinse cijferring.

Achtergrond
Oorlog voeren in Napoleons tijd betekende enorme verhuizingen over lange afstanden en kampementen opslaan vanwaar uit actie werd ondernomen. Officieren genoten een zeker luxe bestaan en verbleven in relatief comfortabele tenten. Bij de inrichting daarvan behoorde ook een klok, de officierspendule, die in de Empire-periode de naam capucine kreeg.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1805
Hoogte 29 cm
Breedte 12 cm
Diepte 9 cm
Referentie 02078
Prijs op aanvraag

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie