Frans zaagklokje

7 foto's: Frans zaagklokje

Omschrijving

Een zonnetje in de tijd van Lodewijk XVI
De opkomende zon: gedurende de dag klimt het uurwerk langs een getande baan omhoog.

Hoogte: 34 cm.


Kast
De kast bestaat uit een ronde, met bladgoud beplakt houten voet waarop een gecannuleerde pilaar met basement is geplaatst. Op deze ingekorte pilaar bevindt zich een messing steun met tandheugel, waarlangs het uurwerk omhoog kruipt. De emaillen wijzerplaat is omgeven door een vergulde geguillocheerde rand omgeven door een parelrand. Aan de buitenzijde is zonnestralenkrans aangebracht.

Uurwerk
Het ronde messing uurwerk heeft een gangduur van een etmaal. Het bestaat alleen uit een door een veer aangedreven gaandwerk met horizontale spillengang en kort slingertje. Aan het eind van de dag wordt de klok opgewonden door het uurwerk langs de tandheugel naar beneden te bewegen. Vervolgens klimt het uurwerk weer langs de verticale staaf omhoog.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van een Arabische cijferring. De tijd wordt aangegeven door twee ajourgezaagde en gegraveerde verguld messing wijzers.

Opmerking
Gezien de stijl en opbouw van de klok kan deze worden toegeschreven aan Antoine Mosbrucker, die werkzaam was aan het eind van de 18de eeuw werkzaam was in Saverne in de Vogezen en zich specialiseerde in zaagklokken.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire de Horlogers Français, Parijs, 1972, blz. 477.

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1780
Hoogte 34 cm
Breedte 14 cm
Referentie 02215
Prijs

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over deze klok? Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie