Frans mini-lantaarnklokje

6 foto's: Frans mini-lantaarnklokje

Omschrijving

De morgen begint met een wekker: fraai werk in messing en staal.

Franse minilantaarnklok met wekker, gemaakt omstreeks 1740 door Nicolas Faverolle in Parijs.

Kast
De messing kast is klassiek van vorm voor lantaarnklokken uit deze periode met een zeer prominente wijzerplaat, aan de zijkanten deuren, aan de achterzijde een ijzeren plaat met aan de binnenzijde de wekker en aan de buitenzijde twee afstandspennen, en een ophangbeugel, bevestigd aan de bovenplaat. Het geheel wordt bekroond door een bel in een belkruis met rondom ajourgezaagde frets. De voorste fret is gegraveerd en beeldt een satyrkop uit. Op de hoeken bevinden zich vier pilaren uit één stuk met aan de bovenzijde gedraaide pinakels en aan de onderzijde knoppen.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat is gegraveerd met onder het midden de signering:

Faverolle A Paris

De tijd wordt aangegeven met één ijzeren wijzer op een cijferring die verdeeld is in uren met Romeinse cijfers, halve uren met een gegraveerd halmmotief en kwartieren met een streep in een ring aan de binnenzijde. Achter de wijzer bevindt zich een wekkerschijf met Arabische uurcijfers, waarbij de wektijd wordt aangegeven door de staart van de wijzer.

Uurwerk
Het door gewichten aangedreven uurwerk, met een gangduur van een dag, bestaat uit gaand- en wekkerwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met oorspronkelijke spillengang en een korte slinger met een peervormig slingergewicht, die achter de kast heen en weer beweegt. Het wekkerwerk is uitgevoerd met een afzonderlijke, speciaal gevormde hamer.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des horlogers français, Parijs, 1971, blz. 222.

 

Kenmerken

Herkomst Frankrijk
Periode 1740
Hoogte 27 cm
Breedte 13 cm
Diepte 14 cm
Referentie 02076
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie