Engelse tafelklok.

6 foto's: Engelse tafelklok.

Omschrijving

JOHN TAYLOR, LONDEN, ENGELAND
Engelse tafelklok met een gezwart houten kast, ca. 1780.

 

Kast
De strak uitgevoerde, eikenhouten kast is met perenhout gefineerd, dat vervolgens zwart gepolitoerd is. De kwaliteit blijkt o.a. uit de fraai uitgezaagde messing steunen ter weerszijden van de sokkel waarop de bovenste pinakel is geplaatst, net als de fraai gevormde pinakels zelf. Er zijn aan alle kanten vensters zodat het uurwerk goed zichtbaar is, met name de fraai gegraveerde achterplatine. De onderzijde van de kast is geprofileerd en het geheel staat op vier messing pootjes.

Uurwerk
Het originele achtdagenuurwerk heeft gaand- en slagwerk met trekrepetitie. Het wordt aangedreven door veren in veertrommels via snek met snaar. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillengang en korte slinger met mesophanging, terwijl het slagwerk de hele uren op een bel aangeeft, hetgeen te allen tijde kan worden herhaald door aan een koordje te trekken (repetitie).

Wijzerplaat
De getoogde messing wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers, vijfminutenindeling met Arabische cijfers en streepjes ter aanduiding van de minuten. Het middenveld van de wijzerplaat is gegraveerd met onder het midden een opvliegende vogel en boven het midden de signering van de maker: John Taylor London. De tijd wordt aangegeven door twee ajourgezaagde geblauwd stalen wijzers. In de toog wordt de schijngestalte van de maan aangeduid met de maandatum op een verzilverde halve cirkel. De vier hoeken worden gesierd door gegoten messing ornamenten (spandrels).

Achtergrond
Aan  het einde van de 16de eeuw kwam de klokkenmakerij in Londen op gang. Ongeveer een eeuw later, in het laatste kwart van de 17de eeuw kwam deze tot grote bloei. Tot diep in de 18de eeuw werden er klokken gemaakt van hoge kwaliteit, waar deze klok een goed voorbeeld van is. De maker, John Taylor, had zijn werkplaats in Gloucester Street en specialiseerde zich in tafelklokken met speelwerk.

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, Londen, 2006, blz. 759. 

Kenmerken

Herkomst Groot-Brittannië
Periode 1780
Hoogte 49 cm
Breedte 29 cm
Diepte 20 cm
Referentie 02105
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie