Engelse tafelklok

6 foto's: Engelse tafelklok

Omschrijving

Pracht en praal in het Engeland van het laatste kwart van de 18de eeuw
Engelse tafelklok met kwartierslag van William Dorrell, ca. 1785.


Kast
De getoogde, met mahonie gefineerde eikenhouten kast heeft een z.g. bell top. Aan beide zijkanten is een messing handvat aangebracht boven een opgewerkt gegoten messing klankvenster, dat aan de binnenzijde met stof is bekleed. De twee afgeschuinde hoeken aan de voorzijde zijn versierd met gegoten messing kariatiden, die aansluiten bij het overige beslag op de klok. De kast wordt bekroond door vier geprofileerde messing pinakels op de hoeken, met in het midden een soortgelijke pinakel op een sokkel, ter weerszijden versierd met uitgezaagde houten steunen. De klok rust op vier in krulvorm gegoten messing pootjes.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van acht dagen en bestaat uit gaand- en kwartierslagwerk. Het wordt aangedreven door veren in veertrommels via een snek. Het gaandwerk heeft spillengang en korte slinger met mesophanging. Het kwartierslagwerk speelt op elk kwartier een riedeltje op acht bellen met acht hamers, op het hele uur gevolgd door de uurslag. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren door aan een koordje te trekken. De achterplatine is rijk versierd met gegraveerde krulmotieven en is gesigneerd Will m Dorrell London.

Wijzerplaat
De getoogde messing wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers en om de vijf minuten een aanduiding met Arabische cijfers. In het gematteerde centrum is een verzonken verzilverd plaatje aangbracht, waarin de maker zijn naam heeft gegraveerd: William Dorrell London. Onder het midden boven de VI bevindt zich een datumvenster. In de toog kan het slagwerk worden uitgezet met behulp van een geblauwd stalen wijzervormig hendeltje (Strike/Silent).

De maker
William Dorrell was de zoon van Francis Dorrell, ook een klokkenmaker, en was werkzaam in London, in St. Martin-in- the-Fields en Bridgewater. Hij begon als leerling in 1768 en was van 1784 tot 1810 lid van de Clockmakers’ Company.

Opmerking
Kariatiden zijn figuren die een gebouw met hun hoofd ondersteunen. Ze worden ook wel Atlantes genoemd, naar Atlas die het heelal op zijn rug droeg. De naam 'Caryatiden' is afgeleid van de stad 'Caryæ' in de Peloponnesus of van de maagden die dansten op de feesten die ter ere van Diana in Caryæ werden gehouden. Volgens Vitruvius deden de Caryatiden hun intrede in de architectuur toen de maagden van Caryæ gestraft werden voor hun steun aan de Perzen. Hiervoor werden zij gevangen genomen en als dragers van zware lasten gebruikt.

Literatuur
G.H. Baillie, Watchmakers & Clockmakers of the World, London, 2006, blz. 87.

Kenmerken

Herkomst Groot-Brittannië
Periode 1785
Hoogte 63 cm
Breedte 38 cm
Diepte 25 cm
Referentie 02104
Prijs

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie