Engelse staande klok

6 foto's: Engelse staande klok

Omschrijving


Vroeg 18de-eeuwse staande klok
CLAUDIUS DU CHESNE LONDINI
Een Engelse staande klok uit de Queen Anne periode met een rijk ingelegde kast, c. 1710

Kast
De met notenhout belijmde en met marquetterie ingelegde kast is heeft de typische vorm van vroeg 18de-eeuwse klokken, met een vierkante kap en rechthoekige deur. Aan de bovenzijde is zaagwerk aangebracht. De deur van de kap wordt geflankeerd door twee gladde en ingelegde pilaren met messing kapitelen en basementen. In de deur is een rond slingervenster met messing lijst opgenomen. De rechthoekige voet is afgewerkt met een plint.

Wijzerplaat
De vierkante wijzerplaat is voorzien van messing hoekstukken waarin twee cherubijntjes een kroon torsen. De maker heeft de klok gesigneerd op de verzilverd messing cijferring Claudius Du Chesne London. Het middenveld van de wijzerplaat is gematteerd en verguld, waarbij ringen om de opwindgaten zijn aangebracht. Onder het midden bevindt zich een datumvenster, terwijl boven het midden een secondering is aangebracht. De tijd wordt door middel van twee uitgezaagde geblauwd stalen wijzers aangegeven op een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week, wordt aangedreven door twee in messing gevatte loden gewichten en bestaat uit gaandwerk met ankergang, uitgevoerd met een secondeslinger en  zaagslagwerk. Het geeft de hele uren voluit op een bel aan.

De maker
Claudius Duchesne was een Franse hugenoot uit Parijs die rond 1685 naar Engeland uitweek. Hij had zijn leerlingschap reeds in Frankrijk voltooid. Hij trouwde Elizabeth Rossu in Engeland en had verscheidene kinderen bij haar. In 1697 werd hij als lid van de Clockmakers’ Company ingezworen. Claudius had verscheidene leerlingen. Zijn productie was groot en vaak maakte hij gecompliceerde klokken of klokken met speelwerk, zowel staande als tafelklokken.


Literatuur: B. Loomes, Clockmakers of Britain 1288-1700, Ashbourne, 2014, blz. 165-66.

Kenmerken

Herkomst Groot-Brittannië
Periode 1710
Hoogte 221 cm
Breedte 56 cm
Diepte 30 cm
Referentie 02201
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie