Engelse Lantaarnklok met wings

6 foto's: Engelse Lantaarnklok met wings

Omschrijving


Engelse Lantaarnklok met wings, c. 1710.

Kast
De messing kast heeft de typische vorm van een winglantaarnklok met een wijzerplaat die de voorzijde praktisch geheel bedekt, aan de zijkanten deuren die voorzien zijn van beglaasde driehoekige opzetstukken waarin de slinger zich beweegt, aan de achterzijde een ijzeren plaat met twee afstandspennen en een ophangbeugel, bevestigd aan de bovenplaat. Het geheel wordt bekroond door een bel in een belkruis met rondom ajourgezaagde frets. Op de hoeken bevinden zich vier pilaren met aan de bovenzijde gedraaide pinakels en aan de onderzijde knoppen. De voorste fret is gegraveerd waarin twee vissen (soms abusievelijk aangeduid als dolfijnen) met verstrengelde staarten zijn afgebeeld. Er zijn ook uitgezaagde frets op de wings geplaatst.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat is gegraveerd met blad- en bloemmotieven. De tijd wordt aangegeven met één ijzeren wijzer op een cijferring die verdeeld is in uren met Romeinse cijfers, halve uren met een gegraveerd leliemotief en kwartieren met een streep in een ring aan de binnenzijde.

Uurwerk
Het door één gewicht aangedreven uurwerk via een eindeloos koord met contragewicht heeft een gangduur van een dag en bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met oorspronkelijke spillengang en een korte slinger met een ankervormig slingergewicht, die binnen de kast tussen gaand- en slagwerk heen en weer beweegt. Het door een sluitschijf geregelde slagwerk geeft de uren voluit op de bel aan.

Kenmerken

Herkomst Groot-Brittannië
Periode 1710
Hoogte 38 cm
Breedte 34,5 cm
Diepte 18 cm
Referentie 02102
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie