Amsterdams staand horloge

7 foto's: Amsterdams staand horloge

Omschrijving


AMSTERDAMS STAAND HORLOGE

Een imposante staande klok van Gerrit Bramer, Amsterdam, gemaakt omstreeks
1725

Kast
De met notenhout gefineerde eikenhouten kast is klassiek van vorm met een getoogde kap en deur en een rechthoekige voet. De fries en de zijpanelen zijn voorzien van zaagwerk met daarachter doek, hetgeen functioneert als klankvenster voor het belgeluid. De deur van de kap wordt geflankeerd door twee vlakke pilaren met messing kapitelen en basementen. In de deur is een ovaal, met hout omlijst slingervenster aangebracht. Op de kap zijn drie bolpinakels geplaatst. Het geheel rust op bolpoten.

Wijzerplaat
De getoogde wijzerplaat, met aan de kanten gegraveerde schubmotieven, is voorzien van messing hoekstukken in de vorm van de vier jaargetijden. In de toog bevindt zich een verzilverd plaatje met de signering van de maker: Gerrit Bramer Amsterdam, geflankeerd door twee messing cherubijntjes. Het middenveld van de wijzerplaat is gematteerd en verguld, waarbij ringen om de opwindgaten zijn aangebracht. Onder het midden bevindt zich een datumvenster met daaromheen een gravering terwijl boven het midden een secondering is aangebracht. De tijd wordt door middel van twee geblauwd stalen wijzers aangegeven op een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers.

Uurwerk
Het uurwerk heeft een gangduur van een week, wordt aangedreven door twee in messing gevatte loden gewichten en bestaat uit gaandwerk met ankergang, uitgevoerd met een secondeslinger en dubbel slagwerk (Dutch striking), dat wordt geregeld door een zaag met trappenschijf. Het geeft de halve en hele uren voluit op respectievelijk een bel met hoge toon en één met lage toon aan.

De maker
Gerrit Bramer werd in 1684 in Zwolle geboren, als zoon van Willem Bramer Sr, die als klokkenmaker in Zwolle of het nabijgelegen Kampen werkzaam was. Vanwege zijn geboorteplaats werd hij ook wel Gerrit van Swol genoemd. Hij was een afstammeling van Benjamin Bramer, die in 1588 in Hessen (Duitsland) werd geboren en instrumentmaker in Kassel was, later in Zwolle. Benjamin Bramer was de schoonzoon van de beroemde Jost Burgi. Gerrit Bramer had zijn werkplaats (en zijn koffiehuis) tegenover de Beurs van Amsterdam en verhuisede later nar het Rokin bij de Gapersteeg. Hij trad in 1712 in het huwelijk en overleed in 1770, vijf jaar eerder dan zijn vader. De familierelatie tussen Gerrit en Paulus Bramer is enigszins onduidelijk, maar het is niet uitgesloten dat ze broers waren.


Literatuur: E. Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, Amsterdam, 1970, blz. 16; H.M. Vehmeyer, Clocks – Their Origin and Development 1320 – 1880, Gent, 2004, blz. 955

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1725
Hoogte 267 cm.
Breedte 53 cm
Diepte 28 cm
Referentie 02270
Prijs op aanvraag

Informatie aanvragen

Wilt u meer weten over dit object? Vul dan aub onderstaand formulier in en ik zal contact met u opnemen.

Contactformulier

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie