Achterhoekse stoelklok

7 foto's: Achterhoekse stoelklok

Omschrijving

VERKOCHT  2020

De blauwig-groen beschilderde eikenhouten stoel met oren is bijzonder van vormgeving en springt er uit door de afwijkende langere staart die achter de slinger doorloopt onder de zwikken. De wijzerplaat is ossenbloedrood beschilderd en de cijferring is crème van kleur. Aan de zijkant van de wijzerplaat zijn opgeklonken loden zeemeerminnen met bladgoud beplakt en aan de bovenzijde is een loden ornament dat is opgebouwd uit organische vormen. Het kaplood heeft organische vormen, C-voluten en paradijsvogels, de stoel is omrand door een bladgouden bies. De tijd wordt aangegeven door twee in messing gegoten wijzers, in de uurwijzer zitten gaatjes waar een stift in is te plaatsen voor uitlichting van het wekker systeem. De minuutwijzer is kenmerkend voor een achterhoekse stoelklok hier in is een boog om de wekkerpen te laten passeren.  Het uurwerk is opgebouwd tussen twee stalen platen en vier, vierkante stalen pilaren met messing basementen. Het gaande werk heeft ankergang met lange slinger. Het heeft halfuurslag op sluitschijf bediend door twee stalen lichters die samenwerken.  Het slagwerk slaat op een bel  die boven op de stalen boven plaat is bevestigd. Bovendien heeft het uurwerk een wekkersysteem. Er zijn veel overeenkomsten met de uurwerken van Bakker en ter Sweak uit Goor. 


Het uurwerk met een gangduur van een half etmaal wordt aangedreven door een mooie oud gewicht met een gesmede open haak aan een een oud katrol en een bijzonder zware ketting, wellicht uit de tijd. 

Zoals vele stoelklokken was ook deze klok overgeschilderd. We hebben de klok geheel met röntgenonderzoek doorgelicht. Er zijn geen sporen van een eventuele signering gevonden.  Wel kwam de orginele cijferring er nagenoeg helemaal goed onderuit samen met de resten van rode kleur op de wijzerplaat en de zeeblauwe kleur met gouden biezen op de achterplank.

Van dit type stoelklok zijn vooralsnog maar enkele bekend. Allen ook ongesigneerd. Één in het boek Zeeman (blz 54), één in het boek Wijzers uit het oosten (blz 34/35), één in het boek Achterhoekse klokken en uurwerkmakers blz 89), één bij een particuliere eigenaar en deze klok. De klokken hebben vermoedelijk eenzelfde herkomst en het is aan te nemen dat ze komen uit dezelfde werkplaats komen.

Lit.  Wijzers uit het oosten Blz. 34/35. Stoelklokken, door Zeeman blz 54. Achterhoekse klokken en uurwermakers door Sellink, Abbink en Wiggers blz 88/89/90.

Kenmerken

Herkomst Nederland
Periode 1790
Hoogte 84 cm
Breedte 36 cm
Diepte 24 cm
Referentie 01534
Prijs op aanvraag

ontwerp & realisatie: Mecano.nl creatieve communicatie